Ældre dame på gulvtæppe

Kender du en ældre, der ofte falder?

Et fald er ikke bare ét fald. Læs om fire forskellige fald, og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Fald kan skyldes klodsethed, men nogle gange er der andre ting på spil. Et fald kan være et tegn på manglende styrke i musklerne, bivirkninger fra medicin eller et stort indtag af alkohol. Alt efter hvad faldet skyldes, kan man ofte komme det i forkøbet på forskellige måder. 

1) Snublefald:

Du har prøvet at snuble hele dit liv: Fortovsfliserne ligger lidt ujævnt, eller strømpen glider på det lakerede trægulv. Uanset hvordan, så ender du på jorden og må komme på benene igen. Disse fald kan ske for enhver.

Hvad kan du gøre? Du kan planlægge, hvad du vil gøre, hvis uheldet er ude. Kan du komme op igen ved egen hjælp? Eller skal du som sikkerhed have en måde, hvor du kan tilkalde andre?

En måde at tilkalde andre kan være gennem en faldalarm. Du kan se forskellige faldalarmer her på faldGUIDEN.

2) Uforklarlige fald med og uden svimmelhed:

Det uforklarlige fald ses ofte som et tegn på sygdom. Derfor kan du bruge det som en god grund til at tænke dig om: Var det et almindeligt uheld – eller er du måske blevet lidt usikker på benene? Oplever du af og til svimmelhed? Bliver du nemmere forvirret end normalt? 

Hvad kan du gøre? Her bør du overveje at kontakte din læge eller andet sundhedspersonale. Forandringer sker ofte gradvist, og du er måske den sidste, der tænker på, at noget er i færd med at ændre sig. Tag en snak med dine nærmeste – det kan være, at I sammen kan se et mønster. Det er en tommelfingerregel, at jo tidligere forandringer opdages, jo mere kan man gøre for at behandle eller for at forebygge en forværring. 

3) Fald ved balance- og gangproblemer:

Når vi bliver ældre, bliver både vores balance og vores muskulatur ofte svækket. Og når vi bliver usikre på benene, så er faldrisikoen større. Det er vigtigt, at usikre ben ikke skaber en ond cirkel, hvor du bliver mere og mere inaktiv.

Hvad kan du gøre? Bevægelse og træning er den bedste måde til at bevare styrke og balance. Der findes mange forskellige måde at vedligeholde styrken i kroppen på. Det kan være gåture, dans eller styrketræning.

Træning behøver ikke at foregå i et træningscenter. Du kan også styrke kroppen med en gåtur, en dans med din ægtefælle rundt i stuen eller en formiddag med havearbejde.

Der findes også mange forskellige træningsformer, som styrker din balance, alt efter årsag til problemet. Derfor kan det være godt at kontakte din egen læge eller sundhedsklinik i kommunen for at få vejledning til den bedste træning for dig.

Overvej, om du kunne have gavn af en rollator. Den er en god støtte til at holde balancen, og samtidig gør den det lettere at være aktiv og træne kroppens muskler, så du er bedre rustet til at modstå fald.

4)Fald ved bevidsthedstab:

Bevidstløshed kan være grunden til at faldet sker – for eksempel ved hjerneblødning, hjertestop, diabetes eller andet livstruende. Hvis man har slået hovedet ved et fald, er det også alvorligt. Der kan opstå hjernerystelse, som vil kræve hvile, eller en blødning i hjernen, som akut skal behandles.

Hvad kan du gøre? Her skal der handles akut. Tilkald en læge eller ambulance. En læge skal altid vurdere. Også ved kortvarig bevidstløshed skal du tage til læge eller direkte på skadestuen. 

Find kontaktoplysningerne på din nærmeste skadestue her på Sundhed.dk

Næste gang du eller dine nærmeste falder, så lad være med at slå det hen med, at det skyldes klodsethed. Men sæt jer ned, og tal sammen, om faldet kan skyldes en anden grund.
En hurtig indsats kan gøre en stor forskel. Mange fald kan forebygges, og der er gode muligheder for, at det næste fald kan undgås. 

Vil du vide mere om fald og forebygning, så hold øje med nyhederne her på faldGUIDEN

KILDER:
Fag og forskning – Sygeplejersken: Derfor falder de ældre

Evron, L. 2017. Den ældre borger. I: K. Haase & ML. Sharp-Johansen (red.) Sygeplejefaglige problemstillinger. København, Munksgaard.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *